PROBEER KAJABI UIT >>
dit is kajabi kajabi kickstart online cursussen

Geld verdienen met een online cursus

Kun je echt geld verdienen met een online cursus? Ja, dat kan zeker.
Kan iedereen geld verdienen met een online cursus? Nee, vele mensen lukt het niet.

In deze blog leg ik je uit waarom de ene ondernemer van 0 naar € 200.000 euro gaat in 1 jaar met een enkele online cursus, en waarom een andere ondernemer na een jaar worstelen nog niet één enkele cursus heeft verkocht. 

Een online cursus maak je niet op een namiddag. Het maken van een online cursus vraagt motivatie en doorzettingsvermogen. Het vraagt veel investering in tijd, in energie, in nieuwe dingen leren en zeker ook in geld. De ondernemers die ik succesvol zie worden, hebben allemaal 1 ding gemeen. Ze zijn gemotiveerd om het te laten slagen. Ze gaan ervoor, slaan zich door de teleurstellingen heen en geven niet op. Wil je geld verdienen met een online cursus, dan moet je die cursus minimaal even serieus nemen als je normale onderneming of werk. 

Vanuit alle motivatie trainingen leer je dat je alleen een nieuwe vaardigheid of routine kunt leren, als er een echte reden of motivatie aan ten grondslag ligt. Dat geldt ook voor het opzetten van een online cursus. Zonder de juiste motivatie, gaat het niet lukken.

Ben je er nog bij? Ben ik nog niet te hard tegen je geweest? Mooi, dan heb je de eerste stap gezet. Laten we gaan bouwen aan die motivatie voor jouw online cursus, zodat je daadwerkelijk geld kunt verdienen met jouw eigen online cursus. 

 

In dit artikel komen de volgende onderdelen aanbod:

 

 

Waarom maken de meeste ondernemers hun online cursus niet af?

De meeste ondernemers die beginnen met het ontwikkelen van een eigen online cursus, maken deze cursus niet af. Ze raken gedurende het proces gedemotiveerd of gefrustreerd omdat ze vooraf niet goed bepaald hadden waarom ze de cursus wilde maken. Het werk is lastiger, zwaarder of meer dan ze verwacht hadden en hun interesse ebt weg.

In de afgelopen jaren heb ik vele ondernemers geholpen bij hun online bedrijven. Bij vele ondernemers is de vraag naar voren gekomen of een online cursus iets voor hun is. En met vele ondernemers heb ik hele plannen uitgewerkt, wat deze online cursus kan zijn, voor wie die is, hoe deze er uit ziet en hoe ze hem in de markt kunnen zetten.

En toch is er een groot aantal mensen die, ondanks hun enthousiasme om hun eigen online cursus te hebben, deze cursus nooit afmaken of in de markt zetten.

In een rondgang langs mede business coaches blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers nooit hun eigen online cursus in de markt zetten.

Wat gaat er mis?

Uit mijn analyse tussen succesvolle en onsuccesvolle online ondernemers, blijkt dat er en aantal eigenschappen zijn waarom succesvolle online ondernemers wel succesvol zijn en anderen niet.

 

7 Redenen waarom online ondernemers niet succesvol zijn bij het maken van hun online cursus

  1. De minder succesvolle ondernemers willen diep in hun hart helemaal niet online zichtbaar zijn. Veel ondernemers hebben geen behoefte om zichzelf online te laten zien. Die online cursus lokt wel, maar hun eigen beperkende overtuiging over online zichtbaarheid zit hun in de weg.
  2. De minder succesvolle ondernemer willen niet het noodzakelijke werk doen. Er is een stroming ondernemers dat aangetrokken wordt door het geld van een online cursus en de mooie verhalen die ze in de online marketing wereld horen. Ze leven bij de gedachte dat je een cursus wel 'eventjes' maakt en dat het geld daarna komt binnen stromen. Helaas, dream on. Geld verdienen met een online cursus zal niet jouw business zijn. 
  3. Sommige ondernemers vinden dat ze geen video’s kunnen maken.  Ze zijn bang voor de camera. Of ik krijg het excuus dat je niet echt bent in je video’s, het kan alleen maar live. Dit is echt niet meer dan een excuus, voortkomend uit angst of misplaatst perfectionisme. Een online cursus zonder video wordt een lastig verkoopbaar product. En waarom zouden anderen het wel kunnen?
  4. De meeste minder succesvolle ondernemers verkijken zich op de hoeveelheid werk. Een online cursus maak je niet op een namiddag. En er zijn zoveel nieuwe dingen die je nog moet leren. Over het maken, het online krijgen, en daarna nog het verkopen. Het is altijd meer werk dan men verwacht. Als je daar niet op voorbereid bent, bestaat de kans dat je stopt.
  5. Sommige ondernemers raken gefrustreerd omdat niemand reageert of omdat ze geen feedback krijgen. Dat jij jouw idee geweldig vindt, betekent niet dat anderen dat ook vinden. Mensen reageren weinig en slecht. Dat zegt niet direct iets over jou, maar meer iets over hoe actief je zelf bent met reageren en over hoe groot je mailinglijst is. Het is frustrerend, en daar moet je wel tegen kunnen.
  6. Sommige ondernemers raken gedemotiveerd als niemand direct hun cursus koop en stoppen. Ook dat zegt niets over jou als persoon, maar meer dat je marketing slecht is, of omdat je niet wilt investeren in advertenties. Online business is betekent uitproberen en testen. Een mega-succesvol online cursus debuut is zeldzaam. Je moet door het proces van testen en verbeteren om echt succesvol te kunnen worden.
  7. De belangrijkste reden is dat de meeste niet-succesvolle ondernemers geen goede reden hebben om door te gaan na tegenslagen. Zonder goede redenen om iets te doen, kan je heel enthousiast beginnen, maar haak je ergens af omdat je minder geïnteresseerd raakt. Zorg voor steengoede redenen om je online cursus te maken.

Herken je je in een van deze negatieve redenen? Mooi! Naar jezelf durven kijken is de eerste stap om nieuwe dingen aan te pakken en te veranderen. Nu jij weet in welke valkuil(en) je kunt vallen, weet je ook dat je dat kan aanpassen. Daarmee ben je een stap verder dan vele andere ondernemers. 

 

De intrinsieke motivatie van de succesvolle online ondernemer

Nu we gekeken hebben waarom veel ondernemers nooit hun online cursus afmaken, is het veel leuker en positiever om te kijken waarom jij wel jouw online cursus juist wel gaat afmaken.

Wanneer je bedenkt dat de meeste ondernemers nooit een online cursus zullen maken, kan je ook bedenken welke wereld open gaat wanneer jij dat wel doet.

Kijk eens om je heen in je eigen vakgebied. Hoe veel ondernemers ken jij ondernemers die echt goed bezig zijn online? Ondernemers die hun eigen cursus hebben gemaakt. Grote kans dat de meeste ondernemers dat helemaal niet hebben.

Daarom liggen er kansen en daarom kan jij je onderscheiden. En wanneer er al vele ondernemers zijn die dat wel al doen, wat kan jij dan beter doen. Hoe kan jij betere kwaliteit leveren dan andere ondernemers?

Als de kans er is, zorg dan ook voor een goede motivatie. Dat hebben we hierboven al gezien. Motivatie komt van buiten af en van binnen uit. De makkelijkste motivatie is wanneer er een extrinsieke situatie gebeurt, waardoor jij moet veranderen.

Je kent vast wel de verhalen – of misschien geldt dit voor jouzelf – waarbij een dokter zegt dat je je levensstijl moet veranderen om gezond door te kunnen leven. Een ongeluk. Of een overlijden in je omgeving. Voor veel mensen is dit een trigger om echt in actie te komen. Dat is extrinsieke motivatie. Iets van buitenaf zorgt dat jij in beweging komt en blijft.

Intrinsieke motivatie werkt anders, en dat is wat je hier nodig hebt. 

Intrinsieke motivatie betekent dat er iets vanuit jouw binnenste zegt dat je in actie moet komen. Er is immers niemand anders die zegt dat jij dat moet doen. En dat maakt het zo lastig. Wanneer jij zelf vindt dat je moet stoppen met roken, kunnen er nog vele jaren overheen gaan voor je daadwerkelijk stopt. Het is vaak de dokter die zegt: NU! Voor je echt stopt.

Wil je vanuit jezelf iets opstarten en afmaken, dan moet je zorgen dat jij zelf die motivatie hebt en drive hebt om te veranderen. En deze innerlijke motivatie moet je vormgeven, een gezicht geven, voeden, laten groeien, koesteren en letterlijk liefhebben. Jouw innerlijke drive moet zo groot zijn, dat je 's-morgens denkt: Yes, vandaag kom ik een stap dichter bij mijn doel. Weg met alle tegenslagen, ik doe het toch!

Laten we daarom naar 20 steengoede redenen kijken hoe jij die intrinsieke motivatie kan opbouwen en kan laten groeien.

Volgens het model van Adler & Chen 2011 zijn er 4 verschillende modaliteiten voor motivatie: Intrinsieke, Identificatie, Introjectie en Extrinsieke. Meer weten: Adler, P. S., & Chen, X. (2011). Combining creativity and control: Understanding individual motivation in large-scale collaborative creativity. Accounting, Organizations and Society, 36(2), 63-85. https://doi.org/10.1016/j.aos.2011.02.002

 

20 redenen om geld te verdienen met een online cursus

Er zijn vele redenen te bedenken om door te gaan, daar waar andere ondernemers afhaken. Omdat we vanuit ondernemerschap denken en werken, heb ik de redenen geordend in economische begrippen.

Een kort woord aan de ondernemers die nu al zeggen: Het gaat niet alleen om geld, ik wil mensen helpen. Prima, als je dat op je bankrekening terug ziet. Maar als je bankrekening niet een rustig positief saldo toont, dan komt dat omdat je die twee zaken los van elkaar ziet. Omzet en geld zijn een middel om je doelen te kunnen realiseren.

Wanneer jij 1 miljoen krijgt om meer mensen te kunnen helpen, zou je dan ja zeggen? Natuurlijk, want zo kun je veel meer mensen helpen. Maar waarom zou je het dan zelf niet willen verdienen, zodat jij zelf die mensen kan helpen? Interessante vraag… Wanneer je nu al zegt, ik hoef er niets mee te verdienen, voorspel ik dat je zeer waarschijnlijk niet slaagt. De reden is simpel. Het maken van een online cursus kost naast motivatie en gedrevenheid. tijd en ook geld. En zonder inkomen of financiële mogelijkheden om het te kunnen doen, kun je nog zo gemotiveerd en gedreven zijn, maar ergens houdt het op omdat je niet kunt investeren.

  

Een online cursus levert zekerheid over je inkomen

1) Meer financiële zekerheid naast of binnen je bedrijf of baan

Een succesvolle online cursus zorgt voor meer omzet binnen je bedrijf. Meer omzet betekent een solidere bedrijfsvoering en meer mogelijkheid om te kunnen groeien. Ook wanneer je nog niet veel omzet maakt. Dat geeft rust en vertrouwen in de toekomst. Geld maakt wellicht niet gelukkig, maar een tekort aan geld maakt wel ongelukkig. Dus een vaste financiële inkomstenstroom is (voor mij) de belangrijkste redenen om mijn eigen online cursussen te hebben.

Met een online cursus kan je een stuk extra inkomen genereren. Dit kan aanvullend inkomen zijn, of vervangende omzet zijn naast jouw offline bedrijf of baan. Dat geeft rust en zekerheid. Een online cursus die regelmatig verkocht wordt, levert maandelijks extra omzet op, waar je mee kan gaan rekenen. Als je nu al weet dat je volgend jaar voldoende omzet hebt, wat doet dat dan nu met je? Het geeft rust.

Daarnaast in slechte tijden zoals als een tegenvallende periode of als je je baan verliest – en helaas door Corona bleek dit voor veel ondernemers een daadwerkelijk scenario – kan een online cursus de financiële zekerheid en rust bieden. Helaas heb ik de afgelopen jaren veel ondernemers gezien die het maken van hun online cursus  hebben uitgesteld, en nu in Corona tijd, spijt hadden dat ze niet eerder aan de slag waren gegaan.

Financiële zekerheid is een belangrijke reden om een (of meerdere) online cursus te maken. En daar begin je mee in tijden dat je het mogelijk niet eens nodig hebt. Nu dus. Wanneer deze reden jou drijft, hang dan het mantra op:

“Ik maak nu mijn online cursus, zodat ik in moeilijke tijden ook inkomen heb.”

 

2) Je inkomen wordt schaalbaar

De tweede belangrijke reden om een online cursus te hebben is dat je inkomen schaalbaar wordt. Voor iedere coach, trainer, praktijkwerken geldt dat hij of zij betaald wordt voor het aantal uren dat hij of zij werkt. Om jouw maximale inkomen per jaar te bepalen, bereken je wat het aantal uren is dat je kan werken, en dat vermenigvuldig je met het maximale uurtarief dat je kan vragen.

Rekenvoorbeeld - Werk op uurbasis

Stel je kan 20 uur per week declarabel werken. Dat is 960 uur op jaarbasis wanneer je 48 weken werkt. Bedenk, vele ondernemers in Nederland halen dat aantal declarabele uren niet. Bij een uurtarief € 55 is je maximale jaaromzet:

20 uur x 48 weken x € 55 = € 52.800

Om een hogere jaaromzet te krijgen kun je 2 dingen doen:

  • Verhoog je uurtarief
  • Ga meer uren declarabel werken

Maar je zult het met mij eens zijn dat beide opties gelimiteerd zijn. Het is niet mogelijk om oneindig je uurtarief te verhogen en hetzelfde aantal declarabele uren te maken. En het is niet mogelijk om het aantal uren te verhogen. Stel je gaat naar 40, daarna houdt het toch echt op.

 

Rekenvoorbeeld – Geld verdienen met een online cursus

Een online cursus kan je inkomen schaalbaar maken. De kennis die je nu telkens weer opnieuw vertelt, kan je verpakken in een online cursus, waardoor je meer mensen kan helpen en begeleiden, dan je ooit op uurbasis kan doen.

Je hebt een online cursus gemaakt die je verkoopt voor € 297. Wanneer je deze cursus 15 keer per maand verkoopt, levert dat iedere maand € 4.455 euro omzet op. Op jaarbasis is dat en omzet van € 53.460.

€ 297 cursusprijs * 15 cursussen per maand * 12 maanden = € 53.460

Herken je het bedrag? Het is ongeveer gelijk aan 1.000 uren werk à 55 euro.

En wat als je de cursus 30x per maand kan verkopen?

€ 297 cursusprijs * 30 cursussen per maand * 12 maanden = € 106.920

Denk je dat dit het dubbele aantal uren werk kost? Nee natuurlijk niet. Het kost ongetwijfeld wat meer werk, meer klantenservice, maar het zal niet in verhouding staan tot de eerste 15.

Een schaalbare omzet, betekent dat je ook meer mensen kan helpen.

Wanneer jij op dit moment in een uren-business zit en je wilt echt meer omzet, dan kan een online cursus er voor zorgen dat jij je omzet echt kan opschalen, veel meer dan je ooit met uren en uurtarieven kan bereiken.

 

3) Een 24/7 business. Geld verdienen wanneer je slaapt

Een online cursus kan je altijd verkopen. Dat is het bijzondere van internet. Jouw bedrijf loopt altijd door, ook wanneer jij niet actief binnen je bedrijf bezig bent. Dat betekent dat de verkoop van jouw cursus ook plaatsvindt wanneer je op vakantie bent of wanneer je ligt te slapen.

Om je cursus 24/7 te kunnen verkopen, is goede marketing nodig zoals een automatisch verkoopkanaal maken, een sales funnel. Ik zeg vast vooraf, dit is evenveel werk als het maken van je online cursus zelf, misschien wel meer. Want over de inhoud van de cursus hoef je waarschijnlijk niet na te denken. Maar de verkoop online van je cursus, is een nieuwe techniek die je zal moeten aanleren of moeten inhuren. Dus laat je niet tegenhouden, maar blijf investeren in de marketing van je online cursus. 

Maar de wetenschap dat je inkomen altijd doorloopt, ook wanneer je niet aan het werk bent, is voor mij een hele geruststellende gedachte, waar ik graag het extra werk voor doe.

 

4) Je bouwt aan een financiële zekere toekomst in jouw leven

Het hebben van een financieel zekere toekomst is voor mij een van de belangrijkste reden om online cursussen te maken en te verkopen. Het bouwen van online cursussen en een online bedrijf zie ik als een carrière. Dit is iets dat je meerdere jaren gaat doen om ook over meerdere jaren daarna nog inkomen te kunnen hebben.

Door de schaalbaarheid van internet en doordat je jaarlijks kan blijven groeien, verbeter je structureel jouw financiële positie. Voor tijden dat je niet 100% kan werken omdat je voor iemand wilt zorgen. Of omdat je een sabbatical wilt, of misschien als jouw pensioenvoorziening.

Mijn innerlijke motivatie wordt gedreven uit de gedachte dat – wat ik nu maak – dit jaar, volgend jaar, en de jaren daarna inkomen voor mij blijft opleveren. Ieder uur dat ik nu besteed aan mijn toekomstige inkomen is een veelvoud waard van de tijd die ik er nu in stop.

Daarom ben ik niet bang om nu veel tijd te stoppen in een blog als deze, omdat ik weet dat deze blog, samen met de andere blogs zorgen voor een solide inkomen over meerdere jaren.

 

Een online cursus geeft vrijheid waar en wanneer je werkt

5) Je kan werken waar je maar wilt over de hele wereld

Een veelgehoorde reden om een online cursus te maken is dat je locatie onafhankelijk kunt werken. Een online cursus of online business biedt die mogelijkheid.

Met je computer, telefoon en een internetverbinding kan je werken vanaf je huisadres of op je vakantieadres in Spanje. Of vanuit je huisadres in Spanje. Zolang je jouw klanten niet in persoon moet zien, zijn er geen grenzen aan de plaats waar je werkt.

Deze motivatie reden is niet voor iedereen van toepassing. Persoonlijk heb ik geen behoefte om op Ibiza  te zitten. Ik blijf veel liever in de buurt van mijn vrienden en familie. Maar ik vind het wel fijn dat ik mijn laptop kan meenemen en weet dat ik op iedere moment mijn business kan opschalen.

Bepaal voor jezelf of dit de motivatie reden is. En als jij vanuit een ander land wilt werken, bepaal dan wanneer je dat gaat doen. Dit jaar? Volgend jaar? Hoe gaaf is het als je jouw online business al hebt staan wanneer je vertrekt? Dit is een enorme motivatie boost om jouw online cursus te maken, online te krijgen en te verkopen.

 

6) Je kan werken wanneer jij dat wilt

In punt 2) zagen we al dat bij een offline bedrijf, je inkomen afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt vermenigvuldigd met het uurtarief. Die uren zal je moeten maken wanneer anderen daar behoefte aan hebben. Dat betekent dat jouw werktijden altijd afhankelijk zijn van anderen en dus vaststaan, dag in dag uit.

Met een online business ben je niet gebonden aan een vast 9.00-17.30 schema. Jij kan werken wanneer jij dat wilt. Het is dus geen enkel probleem om jouw eigen online cursus in de avonduren op te nemen, wanneer anderen voor de televisie hangen. Jij bent bij een online cursus niet afhankelijk van de beschikbaarheid van je klanten en dat geeft vrijheid.

En weet dat als je meer aandacht geeft aan de verkoop van je cursus, dat je meer inkomen zal hebben. Dat is een economische wet. Maar jij bepaalt wanneer je dat doet, jij bepaalt wanneer je dat inkomen realiseert of op schaalt.

Ik werk met ondernemers die hun online cursus 2x per jaar verkopen en daarmee 75-100.000 omzetten per keer.. In de maanden daartussen genieten ze van het leven, gaan ze op reis en vloggen ze over de gave dingen die ze meemaken. Dat is wat een online training kan betekenen. De vrijheid om je eigen tijd in te delen.

 

Leef je droom, werk vanuit je passie

7) Je kan doen waarbij je hart ligt

De vele trainers, coaches, kennisondernemers die ik gesproken heb, zeggen bijna allemaal: Ik doe mijn werk omdat ik anderen wil helpen. En hoe mooi is dit. Jouw ambitie is om anderen te helpen en daarmee de wereld een stukje mooier te maken.

Ook dat is mijn motivatie. Maar ik vind heel veel dingen leuk. En ook heel veel dingen niet leuk. En hoe gaaf ik het vind om anderen te helpen, te zien groeien, zo saai vind ik het om bezig te zijn met mijn administratie. Hoe meer klanten, hoe meer administratie en gedoe. En daar wil ik eigenlijk niet mee bezig zijn, dus is dat traject grotendeels geautomatiseerd.

Met een online cursus kan je je helemaal focussen op de zaken die voor jou belangrijk zijn in het leven. Waar ligt je passie? Daar kan je jezelf volledig op inzetten. Er is niemand die bepaalt dat jij werk moet doen dat jij niet wilt doen.

Zeker als je nu niet 100% tevreden bent met het werk dat je doet? Wat zou je wel willen doen? En kan je daar iets voor gaan maken?

Door te doen waar je hart echt bij ligt, motiveer je jezelf om iedere dag een stukje harder te lopen.

 

8) Je kan meer mensen helpen

Mensen willen helpen is een oprecht een mooi streven. Maar we zijn wel ondernemer. En een ondernemer moet omzet maken om te kunnen groeien, te kunnen leven, en… om anderen te kunnen helpen.

Werk je vanuit een missie of passie, dan wil je ongetwijfeld dat zo veel mogelijk mensen baat hebben bij wat jij hun te bieden hebt. Dus hoe kan je meer mensen bereiken, meer mensen helpen, dan je nu al doet? Juist door ze iets aan te bieden, waar jij niet meer 100% bij aanwezig hoeft te zijn. Zodat je meer mensen tegelijk kan helpen.

Met een online cursus kan je veel meer mensen bereiken dan je ooit offline zou kunnen doen. Als jij de wereld een beetje mooier wilt maken, kan jouw impact met die online cursus veel groter zijn. En hoe gaaf is dat?

 

9) Een online business geeft voldoening

Persoonlijk vind ik dit een hele belangrijke reden. De voldoening die je krijgt om iets van jezelf te maken, op te bouwen en ook succesvol in de markt te zetten. Jouw legacy.

Je eigen cursus hebben en je eigen omzet of inkomen realiseren, geeft een gevoel van trots. Je krijgt externe waardering en je kan staan voor wat jij belangrijk vindt in deze wereld.

Overigens is de behoefte aan externe waardering en erkenning een slechte motivatie voor je online bedrijf, omdat je vooral in het begin weinig tot geen erkenning krijgt. Je omgeving snapt vaak niet waar je mee bezig bent en online heb je een lange adem nodig voor jouw community je ziet en gaat waarderen. 

Laat je daarom vooral leiden door de innerlijke motivatie. Hoe voelt als jij je eigen cursus online hebt staan, wetende dat vele andere ondernemers dat nooit zullen realiseren.

 

10) Een online business daagt je uit om je te ontwikkelen

Wanneer je er voor kiest om een online cursus te maken, kies je voor een pad waarin je veel gaat leren. Je kiest ervoor om jezelf te gaan en blijven ontwikkelen. Om te willen groeien. Niemand weet alles wanneer hij of zij begint. En als je start met jouw online bedrijf zal je vaak genoeg tegen vraagstukken aanlopen waar je eerst geen raad mee weet.

Een online business daagt je uit om jezelf weer te ontwikkelen, nieuwe technieken te leren en om je kennis en vaardigheden te laten groeien. Uitdaging, soms ook frustratie en voldoening horen bij een online bedrijf.

De voldoening dat je iets nieuws leert, waarvan je eerst denkt dat je het nooit kan en lukt, is voor mij een motivatie om opnieuw te proberen en te verbeteren.

Mocht dit geen motivatiereden voor je zijn? Wees dan wel bewust dat dit wel het pad van een online ondernemer is. Dus probeer het leren leuk te vinden en laat je er zeker niet door demotiveren. Groei, leren, vallen en opstaan horen bij ondernemerschap.

 

Online cursus is snel te starten met lage kosten

11) Je kan op ieder moment starten met je bedrijf

Het bijzondere van het maken van een online cursus, is dat het tegenwoordig nagenoeg niets meer kost om te beginnen. Met de camera van je mobiele telefoon en Youtube en sociale media heb je genoeg om succesvol te worden.

Natuurlijk wil je meer (ik wil meer…), dus een mooie website, een goede leeromgeving, marketing funnels, een goede microfoon, snelheid. Maar eerlijk is eerlijk. Alle tools helpen je om het beter en mooier te maken. Maar geen van die tools zijn de reden voor jouw succes.

Het succes van jouw cursus begint bij de stap om aan de slag te gaan. Dus het enige dat je tegenhoudt, dat ben jezelf… De vraag is: wanneer neem je het besluit, stop je met denken en kom je in actie?

Ik hoor vaak van mensen dat ze denken dat ze al te laat zijn. En het is waar, een aantal jaren was het makkelijker dan nu om je cursus in de markt te zetten. Maar die tijd was het technisch veel moeilijker om een cursus te maken. En zo is er altijd wel wat.

Net zoals er altijd ruimte is voor een nieuw restaurant in jouw stad of dorp, zo is er ook ruimte voor en nieuwe online ondernemer. Want iedere ondernemer is uniek en heeft zijn eigen verhaal en dus ook zijn eigen doelgroep. Dit is trouwens ook de reden waarom veel ondernemers niet succesvol zijn. Ze zijn niet uniek, ze praten anderen na en hopen daar een graantje door mee te pikken. Dus blijf jezelf en praat niet anderen na, maar zorg dat je opvalt en uniek bent.

De tools zijn er, je hebt nu al alles in huis. Dus ga, vandaag nog! Jouw motivatie zou moeten zijn: ik doe het met wat ik nu heb. Want verbeteren kan altijd.

 

12) Je kan op iedere leeftijd starten met een online bedrijf

Wie heeft gezegd dat internet leeftijdsgebonden is? Of je nu jouw jarenlange levenslessen wilt delen of dat je een jonge ambitieuze whizzkid bent, iedereen kan een online bedrijf beginnen. Er is geen leeftijdsgrens aan het starten van een online bedrijf en niemand spreekt je aan omdat je te oud zou zijn.

Ik werk met ondernemers van ver boven de 65 jaar oud zijn, die – nu ze ruim gepensioneerd zijn – graag hun levenslessen willen delen aan de jongere generatie. Een van mijn klanten is een schrijfster van 73 die vaker live op Facebook wil zijn. Als in het diepe gesprongen is ze Facebook Lives gaan doen, maakt ze filmpjes voor Instagram. Net als Pipi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Laat deze ondernemers een voorbeeld voor je zijn.
Leeftijd speelt geen rol. Motivatie wel.

 

13) Lage opstartkosten bij een online onderneming

In punt 11) zagen we al. Je kan met je mobiele telefoon nu al beginnen om je online cursus te maken. De opstartkosten van een online business zijn zeer laag, zeker in relatie tot een offline business. In theorie kan je zonder investeren starten.

Overigens ben ik absoluut voor investeren in goede educatie en tools. Alles zelf uitvinden is een domme weg. Laat je ondersteunen door coaching en mensen die je kunnen helpen. Voorkom dat je voor goedkoop gaat, want dat leidt meestal tot duurkoop. Daarnaast betekenen gratis diensten ook vaak veel meer tijd en energie. Een goede tool kost wellicht meer, maar je bespaart zoveel in tijd dat ze het meer dan waard zijn.

Wanneer je advies wilt welke tools ik gebruik en waarvan ik weet dat deze je zeker zullen helpen, lees dan dit artikel: Online marketing tools en software.

Zelf werk ik met het online business platform Kajabi. Met deze software kan je je website neerzetten, je cursussen online zetten, funnels bouwen, je emailmarketing doen en je klantenmanagement regelen. Alles onder 1 knop. Dat betekent dat ik een nieuwe online cursus binnen 1 uur helemaal online kan hebben staan. Met vele andere (goedkopere) tools ben je uren zo niet dagen bezig. Kajabi kost 1500 euro per jaar, maar dat geld verdien ik direct al terug in de tijdsbesparing die het mij oplevert. Nog voordat ik een cursus heb verkocht.

Lees ook: Meer informatie over Kajabi

 

14) Lagere vaste bedrijfslasten

Het onderhouden van een online business betekent lagere vaste bedrijfskosten. Voor informatieproducten (digitale producten) heb je geen fysieke opslag nodig. Zo ook heb je geen ruimte nodig voor je praktijk. De huur van je kantoorpand is al snel 8.000-10.000 per jaar.

Binnen de online wereld ben je met de beste software tools maximaal enkele duizenden euro’s per jaar kwijt. Dat is het. Kajabi (het pakket waar ik me werk) kost ongeveer € 2.000 per jaar. Goedkoper kan ook, maar, vaak met heel veel meer werk en bijkomende kosten.

 

15) Een online bedrijf kan je makkelijk automatiseren

Zoals we in de voorgaande punten zagen, kan een online cursus zorgen voor inkomen 24 uur per dag en ook wanneer je op vakantie of afwezig bent.

Dat is mogelijk omdat je de verkoop van je online cursus helemaal kan automatiseren. Voor mij is dit een van de grootste voordelen. Je kan alles dat je online doet automatiseren. Klantenwerving, adverteren, relaties opbouwen, producten verkopen, klantonderhoud en agenda's inplannen. Daarmee is je bedrijf onbeperkt schaalbaar. En waar jij wilt, kan je ook nog het persoonlijke contact aangaan.

Het voordeel daarvan is dat je weinig omkijken meer hebt naar de verkoop van jouw online cursus. Door je bedrijf te automatiseren, creëer je tijd voor jezelf die je kan besteden aan leuke dingen doen, of nieuwe cursussen te maken.

 

Je netwerk is schaalbaar

16) Het klantenkring voor een online business is veel groter

Met een online bedrijf leer je nieuwe mensen kennen en breid je jouw netwerk zowel offline als online uit. Je krijgt toegang tot vele nieuwe klanten en je zal merken dat er ook heel veel partners zijn met wie je online kan gaan samenwerken.

Een online cursus levert nieuwe partners en klanten op. Bedenk dat het netwerk van jouw netwerk tig keer zo groot is als jouw eigen netwerk. Stel dat jij 100 mensen kent, die ieder 100 mensen kennen. Wanneer deze 100 mensen jouw cursus aanprijzen, dan komt het ineens onder de aandacht van 100x100 = 10.000 mensen. Online is dat een stuk makkelijker dan de gewone wereld.

 

17) Er zijn vele partners waarmee je kunt samenwerken

Online kan je jouw bedrijf op vele manieren opschalen. Je kan samenwerken met andere mensen en jullie kennis uitwisselen of elkaar aanvullen. Je kan veel meer mensen bereiken, meer klanten binnenhalen. Hoe makkelijk is het tegenwoordig om een gezamenlijke Zoom-call te doen met iemand aan de andere kant van de wereld.

Ik werk met duo-ondernemers die honderden kilometers uit elkaar wonen. Ze maken samen online trainingen omdat ze zelf hun video’s kunnen opnemen. En ook gezamenlijk via Zoom. Daarna plakken ze de lessen in elkaar en hebben ze een online cursus, zonder dat ze bij elkaar zijn geweest.

Andere mensen kunnen jouw bedrijf makkelijk promoten. De schaalbaarheid van een online bedrijf is gebonden aan jouw eigen creativiteit en ervaring. Hoe langer je bezig bent, hoe meer je leert te groeien en op te schalen.

 

18) Er zijn geen geografische grenzen aan een online business

Bij een offline business ben je nagenoeg altijd gebonden aan een lokale afzetmarkt. Of dit nu je dorp of stad is, je provincie of misschien Nederland. Online kan je iedereen binnen je doelgroep bereiken, ongeacht waar deze persoon zich bevindt. Grenzen zijn geen belemmering voor jou.

Een van mijn klanten heeft een hardloop school voor de gevorderde renner. Zijn onderneming bestond uit mensen ter plaatste coachen. Inmiddels heeft hij zijn online coachschool waarmee hij op afstand de renpatronen van zijn deelnemers monitort. Daarmee maakt het niet meer uit waar zijn klanten zitten. Zijn afzetmarkt is grensloos geworden.

 

19) De internet business is in volle groei

De tijd om een online bedrijf te starten is beter dan ooit. Nog nooit was het zo makkelijk om je eigen bedrijf op te starten met zulke lage kosten. Nog nooit was het zo makkelijk om miljoenen mensen te bereiken zonder hoge advertentiekosten. Nog nooit was het zo makkelijk om met andere mensen samen te werken. Ieder moment komen er nieuwe mensen bij on het internet. En ieder moment ontstaat er nieuwe potentiële klanten voor jou. En steeds meer mensen geven ook geld uit via internet.

Het bijzonder is dat ik deze tekst hierboven voor het eerst 6 jaar geleden schreef. En toen was het ook de beste tijd. Als ik nu zie welke tools ik heb, die ik 6 jaar geleden niet had, dan is het nog makkelijker dan toen. Kajabi bestond nog niet zoals het nu werkt. Ik moest alles zelf maken in Wordpress.

Corona heeft bovendien de wereld van online cursus helemaal wakker geschud. Er is werkelijk geen reden om te denken dat je te laat bent, of dat er geen markt is.

Zes procent van alle Nederlanders wil binnen een jaar een online opleiding volgen! Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. 

De markt is er klaar voor. De enige die je nu nog tegen kan jou, dat ben jij.

 

20) Omdat jij een andere reden hebt…

Ik kan vele redenen verzinnen waarom je NU met jouw online cursus moet beginnen. Maar wat de reden ook echt is, voor iedereen is die toch net wat anders dan voor een ander. In dit artikel heb ik je aangegeven wat voor mij de belangrijkste redenen zijn. Ik heb je vele redenen gegeven die jouw motivatie zouden kunnen zijn.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om je online cursus te gaan maken en in de markt te gaan zetten? Waarom wil je het echt doen? Wat verwacht je ervan? Wat ga je doen als het moeilijk is of tegen valt?

Laat het weten in het reacties onder deze blog. 

Niemand kan jou meer tegenhouden dan jijzelf.
Niemand kan jou meer motiveren dan jijzelf.
Niemand kan zeggen: Nu begin ik, behalve… jijzelf

Blijf gefocust, blijf groeien en inspireer de mensen om je heen!

Bastiaan

Verder lezen:

Hoe maak je een online cursus?

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT