Index
Aanmelden Kajabi
Aanmelden Wordpress
Samenvatting
Mogelijkheden
Prijsvergelijking
Conclusie
kajabi vs wordpress

Kajabi vs Wordpress - online cursus platforms vergeleken

Als je een online cursus wilt gaan maken en verkopen, denken veel mensen aan Wordpress. Dat is het platform waar ze al eens mee gewerkt hebben, daar zijn allerlei plug-ins voor. Dus dat zal wel werken. Wat ze vaak niet weten is dat er ook platforms zijn die helemaal ingericht zijn op het maken van online cursussen zoals Kajabi. Is Kajabi een verstandig Wordpress alternatief? We houden ze naast elkaar.

  Kajabi WordPress
Website kajabi.com wordpress.org
Vanaf prijs $119 per maand
Variabel
Uitproberen 30 dagen
Geen
Korting 20% bij betaling per jaar Geen
Probeer Kajabi uit
Probeer WordPress uit

Kajabi het slimme alternatief voor Wordpress

Samenvatting Kajabi versus Wordpress

  • Kajabi is de juiste keuze als je een succesvolle online business wilt bouwen met digitale producten en coaching. En je alle tools en onderdelen in één pakket en één dashboard wilt hebben.
  • Wordpress is een goede keuze als je vele verschillende marketing tools wilt gebruiken en je het leuk vindt om deze aan elkaar te knopen.
  • Met Kajabi kies je voor de groei van je bedrijf en producten in plaats van te focussen op de technische kant van je website. Met Wordpress weet je dat je veel tijd (of geld) kwijt bent aan het inregelen en onderhouden van je platform. Kajabi is daarom het slimme alternatief voor Wordpress.

Kajabi is een alles in één platform voor je hele online bedrijf, zonder complexe technische installatie.

90%

Mogelijkheden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gebruikersgemak ⭐️⭐️⭐️⭐️

Klantenservice ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Prijs ⭐️⭐️⭐️⭐️

Overall ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Probeer Kajabi uit

Wordpress is een platform met vele plug-ins en templates, dat je daarmee kan ombouwen voor een online bedrijf.

40%

Mogelijkheden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gebruikersgemak ⭐️⭐️

Klantenservice ⭐️

Prijs variabel

Overall ⭐️⭐️

Probeer Wordpress uit

Kajabi vs Wordpress: Mogelijkheden

Het is lastig om Kajabi en WordPress te vergelijken omdat de twee platforms met een verschillend doel zijn opgezet. Beide platforms bieden vele mogelijkheden, maar de weg daar naartoe is verschillend.

WordPress was van oorsprong een blogplatform. De blog is nog steeds het basis onderdeel van de website. Omdat de WordPress software gratis beschikbaar was, is dit platform immens populair geworden. 40% Van de websites in de wereld draait op WordPress. Deze populariteit trekt ook vele ontwikkelaars aan. Daarom zijn er ontelbaar veel plug-ins, applicaties en tools voor Wordpress te vinden die je website makkelijker of toegankelijker maken. Voor elk probleem is er wel een oplossing. Het nadeel daarvan is dat je met vele ontwikkelaars te maken hebt. Je website wordt daardoor langzamer en de kans bestaat dat een plug-in een bug bevat waardoor je hele website plat ligt.

Kajabi is van oorsprong een leeromgeving. In 2016 heeft Kajabi de overstap gemaakt naar een alles-in-één platform waarmee je jouw hele online bedrijf kan draaien. Zoals je website, leeromgeving, blog, podcasts, coaching, emailmarketing en verkoop. Je hebt in principe geen andere externe tools meer nodig. Dat betekent minder technisch gedoe en minder kans op errors. Er zijn wel enkele plug-ins te vinden, zoals Linktopay voor iDeal of Bancontact betalingen. Wanneer je andere tools zou willen koppelen, heeft Kajabi daar de betrouwbare koppeling via Zapier voor.

Kajabi mogelijkheden
90%

Website, landingspagina's Geïntegreerd

Leeromgeving Geïntegreerd

Blog, podcasts Geïntegreerd

Cursussen, coaching, community Geïntegreerd

Emailmarketing Geïntegreerd

Quizes, surveys Geïntegreerd

Analytics Geïntegreerd

Betalingen Paypal, Credit Cards Geïntegreerd

Probeer Kajabi uit
WordPress mogelijkheden
90%

Website, landingspagina's Geïntegreerd

Leeromgeving Externe plug-ins

Blog, podcasts Blog geïntegreerd

Cursussen, coaching, community Externe plug-ins

Emailmarketing Externe plug-in

Quizes, surveys Externe plug-in

Analytics Externe plug-in

Betalingen Externe plug-in

Probeer Wordpress uit

Websites & landingspagina's

WordPress wordt geleverd met enkele website thema's. Deze kun je gebruiken, maar het is gebruikelijker om een extern thema (gratis of betaald) te gebruiken, zodat je website al deels is ingericht waarvoor je deze wilt gebruiken. Je moet zelf op zoek naar dat thema binnen de duizenden thema's die online vindbaar zijn. Of je kan een website builder gebruiken als Divi zodat je je eigen pagina's kan maken. Aan Divi hangt een prijskaartje.

Bij Kajabi zijn de templates en de website builder onderdeel van het basispakket. De systeempagina's zoals home, log-in, je leeromgeving, contact, etc. staan al klaar. Je kan onbeperkt pagina's bijmaken. Als start kun je de bestaande templates van Kajabi kiezen. Deze kun je helemaal ombouwen naar een andere stijl. Dat is de makkelijkste oplossing en voor de meeste mensen voldoende. De echte html-nerd kan zelf alles maken in Kajabi. Er zijn geen belemmeringen.


Leeromgeving

WordPress heeft geen leeromgeving. Hiervoor heb je een externe plug-in zoals Learndash nodig. Deze plug-ins zorgen ervoor de dat de basis van je leeromgeving staat, zoals je inlogpagina en je ledenadministratie. Je moet nog wel alle cursuspagina's zelf maken en opmaken,. Dat vraagt veel werk en tijd.

Kajabi is gebouwd rondom de leeromgeving. Wanneer je start staat deze al klaar. Je hoeft niets zelf te installeren. En een online cursus maak je binnen enkele klikken. Je leden krijgen alleen toegang tot de cursussen of online producten die ze aangeschaft hebben.


Blog en Podcasts

WordPress was van oorsprong een blogplatform. Blogs maken en bijhouden in Wordpress gaat heel simpel. Het is erg makkelijk om verschillende tekstblokken, afbeeldingen en andere objecten in je blog te plaatsen. WordPress heeft geen standaard podcast optie. Daar heb je externe plug-ins voor nodig.

De blog functie van Kajabi is functioneel maar wat mager in vergelijking met WordPress. Het opmaken van je blog met plaatjes en andere objecten is lastiger omdat alle tekst en afbeeldingen als een Word-document achter elkaar staan. Eventueel kun je ons aangepaste blog template Kajabi Papers gebruiken met de mogelijkheid voor premium (betaalde) blog content. De podcast functie is binnen Kajabi nu een vast onderdeel. Je kan podcasts uploaden naar Kajabi die dan automatisch ook op Spotify, Google of iTunes komen te staan. 


Cursussen, memberships, coaching, community

Het maken van online producten in Wordpress kan alleen met een leeromgeving plug-in. Afhankelijk van die plug-ins krijg je ook mogelijkheden als online cursussen en wellicht memberships. Voor coaching en community heb je weer andere plug-ins. Of je moet voor deze mogelijkheden een externe tool zoeken. Ze zal niet de eerste Wordpress gebruiker zijn die juist voor deze mogelijkheden óók een Kajabi website heeft, naast je Wordpress website. Lees ook de blog: Gebruik Kajabi naast je Wordpress website.

Bij Kajabi zijn online cursussen, memberships, coaching en community onderdeel van het alle pakketten. Kajabi noemt dit online of digitale producten. Deze worden steeds verder uitgebreid en ontwikkeld. Met Kajabi kun je bijvoorbeeld je hele online coachingstraject automatiseren. Dit kunnen weinig andere platforms. 


Emailmarketing

Een online business run je alleen als je ook emails kunt versturen aan een grote groep mensen. Wordpress heeft daar geen mogelijkheden toe. Hiervoor heb je een externe tool zoals MailChimp of ActiveCampaign (zelfde als Mailblue) voor nodig. De kosten van zo'n platform lopen snel op. Kom je boven de 5.000 email contacten, dan betaal je voor je emailmarketing alleen al ongeveer hetzelfde als voor het basispakket van Kajabi.

Binnen Kajabi is emailmarketing volledig geautomatiseerd. Je kan nieuwsbrieven, emailseries en event-emailseries maken die je, net als de betaalde externe tools, kan starten en stoppen op basis van het handelen van je volgers. Bij Kajabi krijg je in het basispakket al 10.000 email contacten.


Quizes, surveys

Er bestaan externe plug-ins om quizes of survey's toe te voegen aan je Wordpress website. Sommige e-learning plug-ins hebben dit in hun pakket zitten. Je kan ook externe tools zoals SurveyMonkey of Kajabi Forms (gratis) gebruiken.

Kajabi heeft sinds de zomer 2022 een quiz optie in de online cursussen opgenomen. Zo kan je na een videoles toetsen of de cursist het lesmateriaal heeft begrepen. Daarnaast heeft Kajabi nog een survey mogelijkheid genaamd Assessments. Deze is wat lastiger om op te zetten omdat de editor voor de assessment wat ouder is. Een update zal waarschijnlijk snel volgen.


Analytics

Wordpress heeft,  afgezien van de inlog-pogingen, geen mogelijkheden om je gebruikersstatistieken te volgen. Hiervoor heb je externe tools nodig.

Kajabi biedt verschillende gebruikersstatistieken, zoals het aantal opt-ins op je landingspagina's, het aantal verkopen en je omzet. Ook binnen cursussen, zoals het voortgangspercentage van de lessen of hoe ver een cursist is met de online training.


Betalingen

Om betalingen te realiseren binnen Wordpress wordt veel gebruik gemaakt van de plug-in WooCommerce. WooCommerce is zeer uitgebreid met vele extra tools en plug-ins. Het kost wat tijd en energie om op te zetten en goed in te regelen, maar je kan desgewenst een volledige website met winkelmandje opzetten in Wordpress.

Betalingen binnen Kajabi zijn gelimiteerd tot credit card en Paypal betalingen. Kajabi is een Amerikaans pakket en ze kiezen voor een vergaande integratie met deze betaalmethodes, waardoor er vooralsnog geen andere betaalmethodes mogelijk zijn. Om andere betaalmethodes in Kajabi zoals iDeal of Bancontact toe te passen heb je een extern betaalsysteem nodig. Wij hebben Linktopay ontwikkeld dat als een plug-in op je Kajabi pagina's werkt en helemaal binnen Kajabi werkt, inclusief internationale btw afhandeling en facturatie. Alle andere externe betaalsystemen hebben Zapier (voor de koppeling met Kajabi) dan wel Quarderno (voor btw of facturatie) nodig. Je kan Linktopay 28 dagen gratis uitproberen.

Kajabi vs Wordpress: Prijsvergelijking

 

WordPress lijkt een goedkoop platform. WordPress zelf is immers gratis. Je hebt alleen je domeinhosting nodig. Daarna blijkt ook dat je plug-ins nodig hebt voor je website template, je pagina builder, de koppeling met je emailmarketing, je leeromgeving, extra beveiligingsplug-ins voor back-ups, etc.. Wordpress kan geen video's voor je hosten, dus je het ook daar een hosting partner voor nodig. En zo lopen de kosten snel op.

Een goed ingerichte Wordpress website met alle externe tools kost snel meerdere honderden euro's per maand. En veel tijd om het technisch in te regelen en te onderhouden (of huur een VA dan wel IT specialist in om het voor je te doen).

Kajabi heeft drie pakketten: Basic, Growth en Pro. Daarnaast is er nog een supportpakket genaamd Access. Basic kost $ 149 per maand, Growth $ 199. Bij betaling per jaar krijg je 20% korting en betaal je respectievelijk $119 en $159 per maand. Met het Basic pakket kun je al je hele online business draaien. Pas wanneer je daar aan toe bent kun je overstappen naar een groter pakket.

Een overzicht van de Kajabi prijzen vind je hier. Hoewel het instapbedrag voor Kajabi hoog lijkt, moet je bedenken dat dit lager is dan wat de gemiddelde ondernemer betaalt voor emailmarketing of videohosting. Deze laatsten zijn standaard onderdeel van Kajabi. Je zal niet de eerste zijn die veel minder gaat betalen na een overstap naar Kajabi. Ook wat betreft prijs is Kajabi het juiste Wordpress alternatief.

Kajabi kosten per maand
90%

Basic pakket $ 149

Website hosting Geïntegreerd

Website builder Geïntegreerd

Video hosting (Wistia) Geïntegreerd

Leeromgeving Geïntegreerd

Emailmarketing 10.000 Geïntegreerd

Webinar Geïntegreerd

Analytics Geïntegreerd

iDeal / Bancontact (Linktopay) € 50

Totaal per maand ongeveer € 200

Probeer Kajabi uit
Wordpress kosten per maand
90%

WordPress pakket -

Website hosting € 25

Website builder (Divi) € 9

Video hosting (Wistia) € 99

Leeromgeving (professioneel) € 99

Emailmarketing 10.000 (MailBlue) € 139

Webinar (Zoom) € 15

Analytics (Professioneel) € 99

iDeal / Bancontact (WooCommerce) € 25

Totaal per maand ongeveer € 510

Probeer Wordpress uit

Conclusie Kajabi versus Wordpress

Wanneer je serieus een online bedrijf wilt opzetten, je niet met de techniek bezig wilt zijn en snapt dat een een investering vooraf verstandiger is dan goedkoop beginnen, dan is Kajabi het platform voor jou. Kajabi is gebouwd door online ondernemers voor online ondernemers. Het heeft alles dat je nodig hebt om een winstgevende online onderneming te bouwen... en dat allemaal op 1 plek.

Maar als je alle tijd hebt, het ontzettend leuk vindt om uren te ploeteren met nieuwe plug-ins en liever websites bouwt of blog schrijft dan producten verkoopt, dan is Wordpress een Walhalla voor je. Er zijn zo ontzettend veel tools en mogelijkheden om Wordpress te optimaliseren, dat je je nooit hoeft te vervelen.

Meld je aan voor de 30 dagen gratis proefperiode voor Kajabi en ervaar zelf hoe makkelijk het is om je online bedrijf te runnen vanuit een écht alles-in-één online cursus platform.

MELD JE AAN BIJ KAJABI EN KRIJG ONS

BONUSPAKKET

Speciaal voor nieuwe Kajabi gebruikers hebben we een geweldig bonuspakket samengesteld. Dit pakket krijg jij van ons cadeau als je je via ons aanmeldt bij Kajabi.

START JE KAJABI GRATIS TRIAL

Gerelateerde artikelen

Gebruik Kajabi naast je bestaande Wordpress website
Kajabi Online Coaching is makkelijk en snel
Betaalsystemen - Kajabi koppelen met iDeal, BanContact, Sofort

Disclaimer according to Kajabi Partner Program Agreement article 4.3
Kajabi Users NL was founded by Bastiaan de Koning with explicit approval by Kajabi / Kajabi.com in June 2019 and renewed in Februari 2021. Bastiaan de Koning / KJB Users NL / or someone from our team is not an employee or representative of Kajabi, LLC. We are an independent Kajabi Partner and we receive referral payments from Kajabi in this role. All opinions expressed herein are our own and are not official statements of Kajabi or any party affiliated with Kajabi.