Blended learning met online cursussen in Kajabi
In de wereld van online cursussen en online trainingen zie je de term blended learning steeds vaker voorbij komen. En dat is niet zonder reden. De combinatie tussen een online cursus en een live element zorgt ervoor dat een cursist de stof beter tot zich neemt en meer resultaat behaalt met jouw training.
Wat is blended learning?
Blended learning is een combinatie van online cursussen met interactief onderwijs. Het interactieve onderwijs kan online via een webinar gegeven worden, maar ook offline in een klaslokaal. Wanneer een cursist toegang heeft tot zowel de online cursus als het interactieve onderwijs, heet dat blended learning.
De tijd van online cursussen is voorbij
In een periode waarin het aanbod van online cursussen alleen maar lijkt te groeien, komt dit misschien over als een vreemde stelling. Het is waar, er komen steeds meer online cursussen, en steeds meer mensen maken er gebruik van. De markt voor het volgen van online onderwijs neemt snel toe en zal waarschijnlijk nooit meer weggaan. Maar ondertussen verandert ook de vorm van het onderwijs. Zuivere online cursussen – waarbij de cursist zelf de lessen moet volgen zonder ondersteuning van een docent – zijn minder effectief dan blended learning cursussen. Door het interactieve element blijft een cursist gemotiveerder en zal ie eerder het eindresultaat van de cursus behalen.
Wellicht heb je zelf ook wel online cursussen gevolgd. Hoeveel van die cursussen heb je helemaal tot het einde afgemaakt? Uit een onderzoek onder onze klanten bleek dat ruim 80% verschillende cursussen niet hadden afgemaakt. Slechts 20% kon zichzelf zodanig motiveren om helemaal tot het einde door te gaan.
De reden dat de 80% gedurende de cursus afhaakte was dat ze geen vragen konden stellen, geen feedback kregen en er geen interactie momenten waren. Voor de cursussen met meer interactie bleek dat men zich beter gemotiveerd voelde.
Infographic blended learning
De tijd van blended learning is begonnen
In de afgelopen acht jaar dat ik in de wereld van online cursussen meedraai heb ik het aanbod snel zien veranderen. In 2013 waren online cursussen nog best schaars. Veelal waren het e-mailseries met linkjes naar Youtube video’s, en soms zelfs helemaal geen video’s. Slechts enkelen hadden een leeromgeving met filmpjes. Dit waren leeromgevingen die heel veel tijd kostten om ze te bouwen en te onderhouden.
De grotere cursussen bestonden uit lesprogramma’s van 8 tot 12 weken, met soms wel 4 tot 8 kortere lessen per week. Alles was uitgewerkt. En als cursist moest je heel precies alle lessen blijven volgen. Een knappe jongen die dat kon.
Maar als je zag wat de uitval was bij deze cursussen, dan leek het of je paarlen voor de zwijnen aan het werpen was. Hoe waardevol de cursus ook was, toch deed het merendeel helemaal niets met het materiaal.
Het antwoord was – zoals ook bleek uit ons eigen onderzoek – dat de meeste mensen zichzelf niet genoeg kunnen motiveren om door te gaan. Om 12 weken zelf startend alle lessen te volgen en uit te voeren.
Daarna zag je steeds meer Facebookgroepen opkomen, privégroepen behorende bij de cursus, om de nieuwe cursisten te motiveren. Een plek waar ze ook vragen konden stellen. De eerste vorm van blended learning was begonnen.
Op dit moment lijkt blended learning steeds meer zijn plek te krijgen. Naast de grotere online cursussen worden (groeps)coachsessies aangeboden om de cursisten bij de les te houden. Een prima methode om het lesmateriaal nog eens op een andere manier aan te bieden. Om de cursist vragen te laten stellen en te begeleiden. En om onderling meer interactie te krijgen. Want samen leren is makkelijker dan alles in je eentje doen.
Hoe pas je blended learning binnen jouw online business toe?
Voor je een keuze maakt tussen online lessen en interactieve live trainingen, is het goed om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden.
- Kan ik alle kennis in online video’s verwerken?
- Hoe zorg ik ervoor dat de video’s niet te saai of te lang worden?
- Kunnen mijn cursisten mijn training helemaal behappen zonder interactieve elementen?
- Is het nodig om interactieve onderdelen toe te voegen?
- Op welke onderdelen zouden interactieve elementen nodig zijn?
- Hoe ga ik deze interactieve elementen toevoegen? Via een community, webinars, Facebook Live, groepscoaching, live in een zaaltje? Eén op één?
- Hoe verhouden de online lessen en de interactieve elementen zich tot elkaar? Zijn ze aanvullend? Is er overlap?
- Zijn de online lessen en het interactieve deel twee verschillende producten of is het één geheel?
- Kun je één van de twee onderdelen een bonuspakket maken van het andere onderdeel binnen je productaanbod?
Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je een veel helderder beeld hoe je de effectiviteit van jouw online cursus kan verhogen door blended learning toe te passen. Door die interactieve elementen toe te voegen.
Blended learning met Kajabi
Kajabi is een online business platform dat zich specialiseert in het aanbieden van alle tools die je nodig hebt om online kennis aan te bieden. Dat betekent dat ze naast de online cursussen (waar ze ooit mee zijn begonnen) nu ook tools aanbieden voor online coaching, communities en meer. Blended learning wordt makkelijk gemaakt met Kajabi.
Online cursussen en je eigen community in Kajabi
Zoals je ongetwijfeld weet kun je in enkele klikken je eigen online leeromgeving hebben staan in Kajabi. Kajabi heeft alle techniek geautomatiseerd en het supermakkelijk gemaakt om een cursusomgeving neer te zetten (vergelijk dat met Wordpress waar je veel geld en tijd kwijt bent om alleen al de basis neer te zetten).
Met twee klikken verder heb je ook al je online cursus klaar staan. Natuurlijk moet je nog wel je video’s en lesmateriaal toevoegen. Maar de techniek zal je wat dat betreft niet tegenhouden.
Een van de online cursusproducten van Kajabi is de community. De community van Kajabi is vergelijkbaar met de tijdlijn van Facebook waar iedereen berichten kan plaatsen die chronologisch worden getoond. Je kan ook kiezen voor de forum layout, zodat alle berichten worden gesorteerd op categorie.
De community van Kajabi kun je gebruiken om je cursisten met elkaar te laten communiceren, om je eigen berichten te plaatsen en om vragen te beantwoorden. Dit is nog een vrij passieve manier van interactie. Je hoeft niet live te gaan op Facebook, bijvoorbeeld. Het voordeel van de Kajabi community is dat de cursist binnen jouw Kajabi omgeving blijft en niet meer naar een ander platform, zoals Facebook, moet. Met de afnemende populariteit van Facebook is dat zeer welkom.
Voorbeeld Kajabi community
Je online cursus en de community verschijnen als twee producten naast elkaar binnen de leeromgeving van je cursist. Ze kunnen er rechtstreeks naartoe gaan. Maar je kan ook vanuit je cursus een link opnemen naar het specifieke onderdeel in de community en visa versa. De cursist heeft dan niet eens in de gaten dat er twee producten zijn. Alles werkt heel organisch met elkaar.
Online cursussen en (online) coaching in Kajabi
Nieuw sinds het najaar van 2021 is het coachingsproduct van Kajabi. Met de Kajabi coaching functie kun je aan je cursisten enkele of meerdere coaching sessies aanbieden. Ook dit product verschijnt binnen de leeromgeving van je cursist. Wanneer ze er op klikken zien ze de onderwerpen van de eerstvolgende coachsessie en ze kunnen zelf hun afspraak inplannen, veranderen en annuleren. Kajabi heeft een koppeling opgenomen met Calendly. En Calendly koppelt weer met Zoom of Teams en jouw agenda. Dit is echt ontzettend handig. De coachingsafspraken verschijnen automatisch in je agenda, je cursist krijgt die info ook, inclusief Zoomlink. En vanuit Kajabi kun jij naar je coachsessie gaan en aantekeningen maken.
Voorbeeld Kajabi coachingsproduct
Wanneer een nieuwe cursist jouw online cursus koopt, kun je ze direct ook toegang geven tot dit coachingsproduct.
Wil je groepscoachingssessies organiseren, dan kun je de Zoomlink of Teamslink ook opnemen in jouw online cursus zelf. Of je plaatst deze in de besloten community van jouw Kajabi website.
Meer informatie over het coachingsproduct vind je hier: Kajabi Coaching.
Andere vormen van blended learning in Kajabi
Kajabi blijft nieuw tools ontwikkelen om het trainen en verkopen van online kennis zo makkelijk mogelijk te maken.
Nieuw binnen Kajabi is bijvoorbeeld de podcast functionaliteit. Je kan je eigen podcasts hosten in Kajabi en deze koppelen met Spotify of iTunes.
Binnenkort komt het nieuwe product ‘betaalde nieuwsbrieven’ er aan. Zelf was ik hier wat huiverig voor, ‘niet nog meer mail in mijn inbox’. Maar ik ben steeds meer overtuigd dat dit juist tot minder zooi zal leiden. De kwaliteit van deze nieuwsbrieven is hoger. Ze zijn terug te vinden in de besloten leeromgeving. Er is minder reclame in de mails, je bent immers al klant. De betaalde nieuwsbrieven zijn erg populair aan het worden in de Verenigde Staten. Nederland en Vlaanderen lopen altijd wat achter, dus het is een kwestie van tijd voor dit ook populair wordt aan deze kant van de oceaan.
Aan de slag met blended learning in Kajabi
Als je al Kajabi gebruiker bent weet je hoe makkelijk het is om een online cursus neer te zetten. Mijn advies zou zijn om daar ook snel een community naast te zetten dan wel met het coachingsproduct aan de slag te gaan. Een paar klikken en het is geregeld!
Succes! Bastiaan
Bekijk de video op youtube: Blended learning met online cursussen in Kajabi
Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert
Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.