Hoe maak je een online cursus, programma of training?
De online cursuswereld is booming business. Online cursussen, ook wel online programma’s genoemd (niet te verwarren met een programma van bijvoorbeeld de BNN-VARA op Youtube), worden steeds vaker toegepast binnen een business. Door de periodes van lockdowns de afgelopen twee jaar, hebben nog meer mensen deze markt ontdekt. Misschien heb je er al eens nagedacht over een online cursus zelf maken? En wellicht ben je ook wel eens bezig geweest met een online training maken.
Een online cursus of online programma is een online verlengstuk van je bestaande onderneming waarin je jouw expertise traint aan mensen die hier meer over willen weten of leren.
Wat is het verschil tussen een online cursus, online training, online programma?
De begrippen online cursus, online training en online programma zijn hetzelfde. Het zijn alledrie cursussen die via internet worden aangeboden, vaak met van te voren opgenomen video's. Deze online lessen kan de cursist in een afgesloten leeromgeving volgen. De term online cursus is de meest neutrale term en leidt het minste tot verwarring.
In Nederland spreekt men vaak ook over een online programma. Zelf vind ik de term online programma wat vaag, omdat een televisie uitzending ook een online programma is. En daar heeft jouw online cursus bar weinig mee te maken.
In België spreekt men dan weer meer over een online training. Een online training klinkt misschien groter en zwaarder dan een online cursus, maar feitelijk zijn ze hetzelfde.
In mijn artikelen lees je over het algemeen online cursus, omdat iedereen direct snapt wat daarmee wordt bedoeld. Wanneer je echter 'online programma' of 'online training' leest, betekent dit hetzelfde.
Voor je begint met het maken van een online cursus of online training of online programma, is het verstandig om heel goed te weten waarom je deze cursus wilt maken. Wat is jouw persoonlijke motivatie om dit te doen. Om jouw motivatie helder te krijgen, lees de blog: 20 Redenen om nu een online cursus te maken.
In het vervolg van deze blog gaan we in op twee onderdelen:
- 7 veelgestelde vragen over het maken van online cursussen
- Stappenplan voor het maken van een online cursus
7 veelgestelde vragen over het maken van online cursussen
Zoals mijn grootmoeder zei (of was het mijn moeder?): bezint eer gij begint. Daarom behandel ik de 7 veelgestelde vragen over zelf een online cursus maken. Ik denk dat het goed is als je hier over nagedacht hebt, voordat je begint aan het maken van je online training. De volgende vragen komen aan bod:
- Waarom wil je een online cursus maken?
- Kan ik in mijn vakgebied ook een online cursus maken?
- Voor wie ga je een online academie maken?
- Wat kan je verdienen met een online training maken?
- Hoe moeilijk is het om een online cursus te maken?
- Hoeveel tijd kost het om een online training te maken?
- Welke software heb je nodig om zelf een online cursus te maken?
1. Waarom wil je zelf een online cursus maken?
Zoals ik al zei, een online leeromgeving is een verlengstuk van je onderneming. Je kan meer mensen begeleiden dan je ooit één-op-één zou kunnen doen. Omdat een online cursus altijd beschikbaar is, kunnen jouw cursisten in hun eigen tijd de lessen bekijken en uitvoeren. Daarbij bepalen zij zelf hun tempo, je hoeft dus niet een gezamenlijke vaste afspraak te hebben. Dat geeft vrijheid aan beide kanten.
En omdat alles online staat, kan je de verkoop van je cursus automatiseren, zodat je een extra (passieve) inkomstenstroom kan maken.
2. Kan ik in mijn vakgebied ook een online training maken?
Binnen nagenoeg alle beroepsgroepen is het maken van een online cursus mogelijk. Anders gezegd, als er boeken over jouw vakgebied bestaan, dan is een online leeromgeving ook mogelijk.
Wat overblijft is de vraag ‘welke inhoud stop ik in mijn cursus?’. Daar speelt creativiteit en professionaliteit een rol. Voor het maken van een online training wil je je kennis of ervaring vertalen in een vastgesteld format. Dat is voor de een makkelijker dan voor de ander. Gebruik daarom het stappenplan voor een online cursus.
3. Voor wie ga je een online academie bouwen?
Zeg niet ‘iedereen’, of ‘voor mijn klanten’. Jouw doelgroep voor je online cursus is niet per se dezelfde als de doelgroep waar je nu mee werkt. De mensen die je online training kopen zijn mensen die het fijn vinden om een zelfstudie te doen. Als jij nu een coachklant hebt die nog nooit een instructievideo heeft bekeken, is de kans klein dat hij jouw cursus koopt. Maak voor je cursus een nieuwe beschrijving van je online doelgroep.
4. Wat kan je verdienen met een online training maken?
Bij veel mensen zie ik eurotekens verschijnen als ze over online cursussen praten. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Hoeveel jij kan verdienen met het maken van een online cursus hangt af van een aantal zaken:
- Hoe jij jouw bedrijf en jouw cursus in de markt zet;
- Hoe goed jouw cursus voldoet aan de behoefte van je doelgroep, al dan niet gecreëerd;
- En uiteraard aan de kwaliteit van je cursus.
Voor de een is een online cursus een mooie aanvulling op het huidige inkomen. Voor de ander kan het volledig vervangend zijn van het huidige inkomen.
5. Hoe moeilijk is het om een online cursus te maken?
Een online training maken bestaat uit twee onderdelen: de inhoud en techniek. Je aandacht moet, naar mijn mening, uitgaan naar de inhoud. Als jij een expert bent op jouw vakgebied, dan geloof ik dat je goed weet wat in je cursus past.
Let wel op dat het niet te groot maakt. Je eerste cursus hoeft niet een product van 2000 euro te zijn. Begin met iets kleins zodat je ervaring op doet met het maken. Om je op weg te helpen met deze kleinere cursus, hebben we een handleiding geschreven hoe je jouw cursus online zet in slechts 28 dagen.
De techniek is een ander aspect. Ik zie veel ondernemers uit kostenoverweging kiezen voor technisch complexe platforms, waardoor ze veel tijd kwijt zijn met het neerzetten van hun cursus. Dit is helemaal niet nodig. Door een makkelijk bruikbaar platform zoals Kajabi te kiezen, bespaar je veel tijd en kopzorgen.
6. Hoeveel tijd kost om een online training te maken?
Tijd is relatief. Hoe groot wordt je cursus? Als je nog nooit een cursus hebt gemaakt, dan bestaat de valkuil dat je al je kennis in 1 cursus wilt stoppen. Mijn advies: doe dat niet! Het technisch neerzetten van jouw cursus, hebben we besproken bij vraag 5. Hier kan je veel tijd in verliezen. Je kan het technische deel ook uitbesteden of een platform aanschaffen dat gemaakt is voor het neerzetten van online cursussen zoals Kajabi.
De meeste tijd zal in de marketing en verkoop van je cursus gaan zitten. Dat is namelijk het moment waarop je ook daadwerkelijk wat kan verdienen. Marketing is een doorlopend proces.
7. Welke software heb je nodig om zelf een online cursussen te maken?
Er zijn veel mogelijkheden om een cursus online te zetten. Met WordPress en een betaald leer-managementsysteem (LMS) kan je het relatief goedkoop opzetten, dit vraagt wel meer werk dan een platform dat speciaal gemaakt is voor online cursussen. Voor de laatste betaal je dan weer meer.
Ik werk sinds 2014 met Kajabi. Kajabi is een ogenschijnlijk duurder platform maar dat wordt snel minder als je alles bij Kajabi onderbrengt: je website, je emailmarketing, je funnels, je leeromgeving, je videoplatform, de kosten van je websitebouwer. En wat nog veel interessanter is: met Kajabi zijn al die tools geïntegreerd en bespaar je jezelf als ondernemer kostbare tijd.
Lees ook Kajabi vs. Wordpress een vergelijking
Probeer Kajabi 30 dagen gratis uit en krijg bovenop het pakket ook onze Nederlandstalige ondersteuning en support. Zoals de maandelijkse Kajabi Live trainingen, met laatste tips, updates en vragen mogelijkheid.
Stappenplan voor een online cursus
Wanneer je jouw online cursus, programma of training gaat maken, is het belangrijk om vooraf te bedenken wat jouw cursist uit deze online cursus gaat halen. Wat zal hij of zij bereiken met jouw online cursus? De kwaliteit is belangrijker dan de lengte van je online cursus.
De kwaliteit van een online cursus hangt niet af van de grootte of de lengte van de online cursus, maar van de inhoud. Met een goed stappenplan weet je wat je te wachten staat bij het maken van een online cursus.
Een grote lange online cursus lijkt meer waarde te hebben of te geven. Dat hoeft echter niet! Dat misverstand is wijdverbreid en hardnekkig. Vele ondernemers denken dat ze een online programma moeten maken van 16 modules en vele lessen, voordat ze iets goed gemaakt hebben. De zogeheten signature course wordt vaak gezien als het ultieme online cursus model. Meestal loopt het uit op een enkele reis frustratie.
Het gevaar van een lange online cursus is dat je studenten afhaken en gedemotiveerd raken. En daardoor maken ze jouw online training niet af. Ze komen nooit bij het einde. En jij krijgt geen succesverhalen, omdat niemand je cursus ooit afmaakt.
Om een kwalitatieve hoogwaardige online cursus te maken, is het belangrijk dat je deelnemer de online cursus daadwerkelijk in zijn geheel kan afronden. Maak daarom een online training die voor hen behapbaar is. En die uitnodigend is om ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
In dit online cursus stappenplan komen de volgende onderdelen aan bod:
- Stap 1. Beschrijf de 3 fases van je cursist
- Stap 2. Schrijf de outline van de online cursus met modules en lessen
- Stap 3. Maak inhoudelijke lessen met tekst, video, downloads
- Stap 4. Neem de video's op voor de lessen
- Stap 5. Maak een audiobestand voor je online cursus
- Stap 6. Maak de cursus af
Stap 1. Beschrijf de 3 fases van je cursist
De eerste stap van het stappenplan voor bij het maken van een online cursus of programma is te beschrijven waar je cursist staat en wat ie gaat bereiken met jouw lessen.
De reden dat iemand jouw online cursus koopt, is dat diegene verwacht een bepaald succes te behalen met jouw online cursus. Dat succes beloof jij van te voren, op het moment dat je de cursus verkoopt. En dat succes moet men uiteraard ook waar kunnen maken nadat ze jouw online cursus hebben afgerond.
Er zijn 3 fases om te onderscheiden in jouw online cursus.
- De begintoestand van jouw deelnemer
- De eindtoestand van jouw deelnemer
- De transitie van jouw deelnemer
De begintoestand is een huidige fase waarin jouw deelnemer een probleem heeft, een rotgevoel heeft of iets niet kan.
De eindtoestand is hoe jouw deelnemer zich voelt nadat ie alle lessen van jouw online programma heeft gevolgd en gedaan: een gevoel van euforie, van succes. Een gevoel dat ie wilt delen met andere mensen (en dat is heel belangrijk, want dan heb je een ambassadeur van jouw online cursus).
De transitie is de leerstof die jij aanbiedt in jouw cursus. Jouw cursus zorgt voor een overgang bij jouw cursist van een 'ongelukkig' persoon naar een 'gelukkig' persoon.
Stap 2. Schrijf de outline van de online cursus met modules en lessen
De tweede stap uit het online cursus stappenplan voor het maken van jouw online cursus is om een outline te maken van jouw online cursus programma.
Jouw online cursus bestaat feitelijk uit de een aantal stappen die iemand moet zetten van om de ongelukkige situatie in een gelukkige situatie te komen. Het is jouw taak om die stappen te onderscheiden.
Probeer de overgang van de ene toestand in de andere toestand te beschrijven in ongeveer 4 tussenfases. Deze vier tussenfases zijn feitelijk de hoofdstukken van je online cursus. In cursusjargon heten dit de modules van jouw cursus.
De volgende stap is om deze 4 modules onder te verdelen met verschillende lessen.
Probeer in je eerste online training het aantal modules en lessen overzichtelijk te houden. Zowel voor jezelf als voor je deelnemer. Een mooie grootte voor een eerste online cursus is 4 modules met elk 4 lessen.
Stap 3. Maak inhoudelijke lessen met tekst, video, downloads
De derde stap uit het stappenplan voor een online cursus, is de inhoud van de lessen te schrijven, te maken of op te nemen.
Een les binnen een online cursus kan uit een aantal onderdelen bestaan: video, audio, tekst, oefening, reactie of een download. Welke van deze onderdelen passen het beste binnen jouw online cursus?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen video prefereren in een online training. Video is tegenwoordig erg makkelijk om te maken. In de volgende paragraaf zal ik dieper ingaan op de verschillende vormen van video.
Voordat je begint, bepaal hoe lang de les mag worden. De lengte van een online les is niet onbeperkt. Bedenk dat jouw deelnemer maar beperkt tijd beschikbaar heeft. Bijvoorbeeld een half uur. Jouw deelnemer moet dan binnen dat halve uur jouw les kunnen bekijken of beluisteren en de opdrachten kunnen maken.
Door uit te gaan van de beschikbare tijd van je deelnemer, dwing je jezelf om compacter te zijn in je lessen en snel to the point te komen. Ik begrijp best dat je nu denkt: Maar hoe kan ik nu al mijn kennis kwijt in mijn cursus, als de lessen zo kort mogen zijn?
Het maken van een online cursus betekent keuzes maken in wat je kan delen en wat je kan trainen. En hoe beperkend dat ook voelt, het mooie daarvan is dat je cursus veel strakker en compacter gaat worden. Waardoor de kans toeneemt dat jouw deelnemer daadwerkelijk de cursus gaat afmaken en de successen kan behalen die jij hebt beloofd.
Stap 4. Neem de video's op voor de lessen
Er zijn verschillende vormen van videolessen: talking head, live presentatie, slides, slides + talking head, screen capture.
Afhankelijk van de aard van jouw online cursus, kies je een van de video methodes. Iedere methode heeft zijn voordelen en nadelen. Er is niet gezegd dat de een beter is dan de andere. Het hangt helemaal af van de doelstelling van jouw online cursus.
In deze blog: Hoe maak je een video voor je online cursus?, vertel ik meer over de vele video methodes.
Stap 5. Maak een audiobestand voor je online cursus
Het maken van een audiobestand voor een online videoles is heel simpel. Bijna alle videobewerkingssoftware heeft de mogelijkheid om alleen de audio op te slaan. Klik op ‘save as’ of op ‘export as’ en kies audio of mp3. Dit audiobestand kan je toevoegen aan je online les.
Het voordeel om ook een audiobestand toe te voegen, naast je videoles, is dat niet iedereen in staat is om de video te bekijken. Zeker als je lessen wat langer zijn, wordt de kans groot dat jouw deelnemer de lessen ‘onderweg’ wilt bekijken. Bijvoorbeeld in de auto of in het openbaar vervoer. In dat geval is het makkelijker voor jouw deelnemer om de mp3 aan te zetten en alleen te luisteren.
Stap 6. Maak de cursus af
De laatste stap uit het online cursus stappenplan is om jouw cursus ook echt af te maken. Ik schrijf dat bewust nog eens op, omdat veel ondernemers juist op dit punt afhaken. Zonde van al het werk dat al is verricht, en je bent er zo dicht bij.
Maar voordat je verder gaat, wil ik nog even uitleggen waarom de meeste online cursussen nooit worden afgemaakt. Deze vraag kan je op twee manieren beantwoorden. Zowel vanuit de deelnemer als vanuit de maker. Laten we ze allebei nog eens bekijken.
Waarom maakt een cursist jouw cursus niet af?
Je cursisten maken jouw cursus niet af omdat de online cursus te groot of te lang is. Ze raken het overzicht kwijt of worden ontmoedigd door wat er nog komen gaat. Of ze hebben niet het gevoel dat ze het resultaat behalen (wat hen is beloofd). Het kan zijn dat de lessen te lang of te saai zijn of wellicht te moeilijk. Al deze mogelijke bezwaren kunnen redenen zijn dat je cursist voortijdig stopt.
Waarom maak jij als bedenker jouw online cursus niet af?
Redenen waarom jij als bedenker en trainer jouw online cursus niet afmaakt, kunnen zijn: je maakt de online training te groots. Je wilt er alles in stoppen, maar daardoor kun je nooit volledig zijn en dat demotiveert. Of je hebt geen geen outline gemaakt, modules met lessen. Waardoor je het overzicht kwijt raakt. Een andere reden kan zijn dat je bang bent om met video aan de slag te gaan. Lees daarom deze blog ook: 5 Methodes voor video in je online cursus. Tot slot ben je als ondernemer creatief en wellicht ligt je interesse alweer ergens anders. Dus voorkom dat je jezelf overlaadt in veel te veel werk.
Wat is de volgende stap voor jouw cursus online?
Het is tijd om in actie te komen. Met dit artikel heb je genoeg informatie om een online cursus te gaan maken. Neem de verschillende onderdelen en werk ze uit. Stel voor jezelf een deadline. Wanneer wil jij dat jouw online programma klaar is?
Een tip die ik in elk geval mee wil geven is: gebruik software die het makkelijk maakt, snel is en voldoende mogelijkheden heeft. Kajabi is zulke software. Wanneer je je nu via onze link aanmeldt, kun je Kajabi 2x langer uitproberen dan Kajabi op de homepage aanbiedt. Daarbovenop krijg je onze ondersteuning en maandelijkse live trainingen gratis! š
Probeer Kajabi 30 dagen gratis
Veel succes,
Bastiaan
Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert
Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.